Ciasteczka Linzer z matchą

Herbata matcha ostatnimi czasy stała się ulubieńcem wielu. Nic dziwnego! Nie dość, że dobrze zaparzona świetnie smakuje i pobudza, to jeszcze można ją dodać praktycznie do wszystkiego. Przemycamy ją w porannym smoothie czy owsiance, różnego rodzaju ciastach, ciasteczkach, a nawet w lodach!

Matchę spotkamy już w wielu kawiarniach speciality, a oprócz tego coraz odważniej sięgamy po nią również we własnym domu. Zaparzenie jej wymaga od nas niewiele więcej wysiłku niż zaparzenie np. dripa, a jest miłą odmianą od kawy. Jednak, tak jak wspomniałam, matcha swoje zastosowanie znajduje w wielu innych rzeczach. Dziś, zamiast porannego kubka herbaty, pieczemy ciasteczka z matchą! Ich zielony kolor pobudza nawet przed pierwszym gryzem.

P.S. Z tym zrezygnowaniem z kubka herbaty to oczywiście żart! Ciastka z matchą będą smakować nawet lepiej w towarzystwie matcha latte, na przykład z Oatly!

Klaudia Zyguła

Klaudia Zyguła

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Powiązane tematy

Najpopularniejsze wpisy